Som vi alle ved, er Andrea´s nye tour 2014 opkaldt efter Atlantis, men hvad var Atlantis egentlig, Fup eller Fakta?

Andrea_Berg-2014a

Det har vi sat os for at prøve at finde ud af og dele med jer fans.

Atlantis

Ifølge myten sank Atlantis fra den ene dag til anden, men eksisterede Atlantis virkelig? Danske forskere er uenige.

For tusindvis af år siden nærmere 9560 f.Kr. i følge Platon, og man antager hans tal var præcise, sank bystaten Atlantis.

Atlantis blev hersket af en magtfuld konge, øen var så stor som et kontinent. Der skulle være smukt og frodigt og gemte på et enestående tempel som var til ære for havguden Poseidon, kongepaladset skulle være hugget ud i farvede sten og med vægge og lofter af sølv, guld og elfenben.

Rundt om paladset stod der udsmykkede mure med kanaler imellem og øens befolkning var rige og harmoniske. Beboerne nedstammer fra Poseidon og mange af dem drog ud i verden for at erobre lande i Europa og Afrika og var med til at oprette Atlantis flådenation.

Men efterhånden som befolkningen blev mere og mere almindelige mennesker med laster og synder, gik det ned af bakke. Atlantis tabte en krig mod Athen og på en enkelt dag og nat sank Atlantis.

Øen er aldrig blevet fundet og ligger muligvis på havets bund den dag i dag.

Atlantis er “fundet” i flere dele af verden.

Alle er sikkert på myten om Atlantis på et eller andet tidspunkt i sit liv.

Filosof Platon fortalte om myten i værkerne Kritias og Timaios for 2500 år siden, men har gennem de sidste 150 år sat grå hår i hovedet på begejstrede historiefreak og videnskabsfolk, som har forsøgt at afkode teksterne og finde frem til hvor at Atlantis lå.  I 1800 tallet var der opfattelse blandt tilhængere af Platon´s myte at Atlantis måske har ligget i midten af Atlanterhavet.

Mange mener selv, at have nået målet.

Atlantis er gennem tiden blevet “fundet” i bl.a. Spanien, England, Caribien og Bolivia, mens andre mener at den høre hjemme i Antarktis, ude i Atlanterhavet, tæt på Doggerbanken eller et sted i Grækenland, måske som et billede på det sagnomspundne Troja.

Skal man nærmere en forklaring på hvad der er op og ned på Atlantis myten, kræver det svar på spørgsmålet om Platon beskriver en virkelig ø eller har han opdigtet det hele?

I Danmark er der forskellige meninger  blandt forskerne.

Eksperter i antikken, har generelt svært ved at se Atlantis skulle være et virkeligt sted. Man hæfter sig ved at: Platon aldrig beskrev detaljeret om byen rundt om paladset, af oplandet på øen eller med oplysninger om befolkningen eller deres sprog.  Platon litteratur er udformet som dialoger. bruger myter til at understrege pointer i en igangværende diskussion, i dette tilfælde om idealstaten, uden at det har noget formål andet end at understrege en pointe.

Der er ingen andre græske kilder der nævner Atlantis.

“Skulle man tro på myten, ville det være godt at Atlantis var nævnt en masse steder. I græsk mytologi var navne og byer ikke noget man bare opfandt, men bliver som regel nævnt hos forskellige digtere og i tragedier” siger forskerne. ” Her har vi kun Platon´s ord, og vi ved ikke hvem hans kilder var, kun at han siger de stammer fra Egypten, Det giver en fornemmelse af, at myten enten bygger på andre elementer som han har hørt og laver en masse ud af, eller han slet ikke har hørt noget og bare digter”

” Vi vurdere at det hele skal tages med et gran salt” siger forskerne. ”

Den græske historiker Hellanikos af Lesbos, der blev født ca 70 år før Platon (omkring år 500 f.kr.), lavede faktisk en skrift, der hedder “Atlantis”. Der eksisterer stadig et brudstykke af skriften, men den handler med al sandsynlighed om Atlas´datter.

På Aarhus universitet har historikere arbejdet med især dialogen i Kritias.

Platon bruger myten om Atlantis til bl.a. at fortælle, om hvor god jord man engang havde i forhold til hvor dårlig jord man havde på Platon´s tid i området omkring Athen på halvøen Attika. Platon bruger myten til specielt mål, nemlig at beskrive, hvad der foregik i de 9000 år der var gået siden krigen mellem Athen og Atlantis.

” Atlantis og Athen bliver forbundet i en forfaldshistorie, hvor Attikas frugtbare jord blev skyllet ud i havet og efterlader halvøen som et klippefyldt og stenet landskab, som Platon sammenligner med en syg mands benede krop og hvor knoglerne stikker frem”

Omkring 350 år tidligere beskriver digteren Hesiod i digtet ” værker og dage” , hvordan guldalderslægten, der var tæt på Olympens guder, blev fulgt af den ringere sølvalderslægt, som igen fulgtes af bronzealderslægten og endelig jernalderslægtens liv var- ligesom Atalantis folkets liv til sidst i myten, domineret af krig og strid.

“Selv om der er visse geografiske og kronologiske sammenfald i beretningerne, skal man huske på at myter er meget fleksible. En af de væsentlige egenskaber er, at de kan forandres og ses i et nyt lys i forhold til den samtid, de fortælles i.

Skulle Atlantis myten referer til et virkeligt sted er det oplagt at pege på Spanien, et sted ved eller i Gilbratarstrædet, af 2 årsager:

Navnet Atlantis lægger sig op af Atlas, kæmpen som holdt himmelhvælvningen oppe. Han holdt til langt ude vest på ( i forhold til Grækenland) ved grænsen til det store Atlanterhav, og han har også lagt navn til Atlasbjergene i Nordafrika.

Platon fortæller, at Atlantis lå ved Herkules´søjler, der er betegnelsen for de 2 sider af Gilbratarstrædet. Skal man forsætte ud af sporet og følge tanken om, at Atlantis har været til, kan man finde paralleller til velkendte hændelser eller begivenheder. som kan have fundet sted, men det kræver man hugger et afsnit og klipper en side af Platons beretninger og laver nye definitioner af tid og sted og Atlantis størrelse og endeligt.

Øer kan sagtens synke i havet.

En ø kan sagtens “synke i havet”, øer bliver dannet og forsvinder igen af flere årsager, f.eks.:

  1. Jordens store brudstykker – de tektoniske plader – bevæger sig bl.a. hen over særligt varme og aktive områder i jordoverfladen, kaldet hotspots. Varmen fra jorden får overfladen til at rejse sig, og vulkaner kan på de steder danne øer midt ude i havet. Når den tektoniske plade har bevæget sig videre, falder stedet sammen igen og forsvinder måske under havets overflade. Sådan en bevægelse kender man fra en lang række øer ved Hawaii – men den tager millioner af år.
  2. Vulkanske øer opstår og forgår løbende. Seneste eksempel er øen Surtsey syd for Island, som fra 1963 blev dannet af et fire år langt vulkanudbrud. Øen blev næsten tre kvadratkilometer stor, inden udbruddet stoppede og vind, vejr og vand begyndte at nedbryde den igen. I dag har den omkring halv størrelse.
  3. Vandstanden stiger eller falder. På den måde kommer rev til syne og forsvinder igen, men: det tager som regel mange, mange år.
  4. Øer kan blive ramt af jordskælv, tsunamier eller vulkanudbrud og på den måde blive smadret.

Der har været tsunamier i Atlanterhavet og Middelhavet. I 1755 skete et stort jordskælv ud for Lissabon, det udløste en tsunami, som ødelagde langt ind i Spanien og helt ned til Gilbratar og Afrikas kyst, Middelhavet har også haft sine store tsunamier, så på den måde kan øer i det område godt blive ødelagt på kort tid.

Santorino som ligger i Middelhavet eksplodrede i et vulkanudbrud og meget af øen er væk i dag, den er ikke helt forsavundet, men der er kun en ringformet ø tilbage, det er kun kanten der stikker op af jordoverfladen.

Kan Atlantis være Santorino?

santorini_nasa_0

Nej, Satorino er langt fra forsvundet, som man kan se på foto, danner den græske ferieø Santorino nærmest en cirkel rundt om en mindre ø. Det kunne passe med Platons beskrivelse af et rige, som består af land og vand i runde formationer af nogenlunde lige store bredde, kaldet koncentriske ringe. Der er så meget land tilbage, at øen i dag er et popurlær feriemål i det græske øhav og langt fra er det ikke kun badeglade turister, der ligger vejen forbi, også forskere ig hobby videnskabsmænd med en forkælrlighed til Atlantis myten har set sig varm på Satorino.

Så ser man bort fra at øen stadig ligger der og at Atlantis forsvandt og at vulkanudbrudet måske fandt sted 1600 år før kritus og ikke 10000 år f.kr samt at Santorino ligger i ægæiske hav i Grækenland og ikke i Spanien. Så er der en del tegn på at Santorino kan være Atlantis.

I bogen “ilden i havet fra 2007 skriver Walter L. Friedrich detaljeret om Santorinos fysiske forhold og om de arkælogiske fund af bl.a. bygninger og malerier på kalk.

Tilsammen tegner de billedet af en blomstende kutur, som blev ødelagt under et vulkan udbrud ca. 1613 f.kr.

Geologisk set er Santorini interessant, fordi Platon fortæller, at Atlantis’ centrum var omgivet af store ringe af skiftevis fast grund/mure og vand.

Santorini består i dag af øer, som tilsammen nærmest danner en cirkel, og forskere har spekuleret i, at der kan have ligget en by i midten – hvilket overordnet ville passe fint med Platons beskrivelse af Atlantis.

Endelig tyder Platons karakteristik af frodige omgivelser og farvede sten i kongepaladset på, at hans Atlantis var en vulkanø ligesom Santorini.

Så Atlantis hænger sammen med Satorino.

Så var Atlantis Santorino må stå i det uvisse for problemet er med myter at man altid kan få det ene, det andet eller det trejde element til at minde om noget. Måske hvis der var en anden konge et andet sted eller det så lidt anderledes ud så passer det. Men det gør det ikke til virkelighed.

Kilde: videnskab.dk (Thomas Hoffmann)

Tidligere artikelAndrea: Påske mirakel
Næste artikelBreaking news